trešdiena, 2011. gada 16. marts

Google Search: receptes

Starp visām lietām, ko Google jau kontrolē mūsu dzīvēs, tā grib iespraukties vēl vienā svarīgā cilvēka dzīves jomā. Tagad Google valdīs arī pār mūsu vēderiem, jo ir radījusi meklētāju priekš receptēm.


Nekas, protams, mums arī iepriekš netraucēja meklēt chili con carne vai tiramisu receptes ar parasto Google meklētāju, bet ar to ir bijis par maz. Ja jūs nevarat izdomāt, ko tādu ekskluzīvu izdarīt ar vistu, diezin vai ierakstot meklētājā vārdu vista, jums izdosies ātri atrast kādu vistas pagatavošanas recepti. Taču tagad jūs to varat. Pat vairāk, ar jaunās sadaļas palīdzību, jūs varat sameklēt kādu receptīti rītdienas Svētā Patrika dienas svinībām, tā gluži vienkārši ierakstot St Patrick's Day. Nē, nopietni. Vēl vairāk, ja mēs atgriežamies pie vistas, ir pat iespēja izvēlēties vēlamās un nevēlamās sastāvdaļas. Piemēram, gribu visu ar saldo krējumu, bet nu noteikti bez sīpoliem. Vai arī gribu recepti, kur ēdiena pagatavošana prasa mazāk par 15 minūtēm, un ēdienam ir mazāk par 300 kalorijām. Tas viss ir iespējams.

Protams, tas viss ir tikai rīks, un ne jau Google raksta šīs receptes, tādēļ visas šīs jaukās lietas ir pieejamas tad, ja tam apakšā ir kvalitatīvi dati. Neiedziļinoties šinī datoristu terminā, kā tad ir ar latviešu valodu? Protams, bēdīgi. Izmantot Google recepšu meklētāju, vai uzreiz iet uz receptes.lv, lielas starpības šobrīd nav. Nav tādēļ, ka acīm redzot receptes.lv ir vienīgais resurss, kurš ir parūpējies par to, lai saliktu atslēgvārdus, metadatus, da sauc to kaut vai par gaisa tramvaju, bet neviens cits neko lietas labā nav darījis. Drošvien, neviens cits par tādu rīku neko nav līdz šim zinājis. Lai vai kā, kā portālu, blogu un citi autori var kaut ko mainīt pašreizējā monopolstāvoklī, var izlasīt oriģinālās ziņas beigās. Pārējie var paskatīties rullīti nevalodās par mūsu gaišo nākotni. Nu, vai arī tagadni, ja mēs nekautrējamies no angļu valodas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru