ceturtdiena, 2013. gada 14. marts

Google Reader ir miris, lai dzīvo...?

Google resursu un produktu konsolidācija sāk izskatīties pēc vājprāta lēkmēm. Google ir paziņojis, ka 2013. gada 1. jūlijā Google Reader izbeigs savu pastāvēšanu. Tiem, kas nav sapirkuši aifōnus, vai nav sajūsmā par Facebook nīgrā kaķa bildēm, rodas jautājums - kas būs vietā? Google nesniedz atbildi uz šo jautājumu, vien piedāvā iespēju pieglabāt savu RSS plūsmu datus XML failā.

Kādu gabaliņu Google+?

Interneti runā, ka tas ir vēl viens neveikls mēģinājums piedabūt cilvēkus pie Google+, kas ir mūsu jaunais melnai. Kas gan īsti neatbilst patiesībai, jo Facebook joprojām spēj ne tikai saglabāt savas pozīcijas, bet audzēt savu smieklīgo bildīšu šārētāju skaitu. Tie, kuri ir iemācījušies ignorēt ziņas par kārtējo G+ Hangout ar kādu amerikāņiem svarīgu personu, drošvien, nezina, kā G+ aizstāt Google Reader, un es esmu šo nezinīšu skaitā. Varbūt doma ir tāda, ka visi informācijas radītāji metīsies reģistrēties G+, un tur izvietos saites uz saviem rakstiem, blogiem un bilžu galerijām.

Alternatīvas

Lai arī visādi eksperti stāsta, ka RSS mirst, sociālie tīkli man vairāk ir iespēja pakacināt draugus un paziņas, vai "pasist putnus" nedēļas nogalēs ziemas periodā. Spēja izfiltrēt un atrast ko vērtīgu kopējā interneta atkritumu izgāztuvē drīzāk ir veiksme, nekā likumsakarība. Twitter? Jā, protams, iešu es sēžot tramvajā spiest tavu ļoti svarīgo ziņu, kas ir izlasāma kādā reklāmām un Flash piebāztā portālā par to, ka Daugavpils mazie susuri iziet sagatavošanās kursus ceļojumam uz Marsu. Facebook? Jā, šērojam laiku, un ceram vinnēt kārtējo iPad, romantiskas vakariņas lielveikala ēdināšanas ķēdē, vai ceļojumu uz Barselonu. Citiem vārdiem sakot, apgalvojums par to, ka RSS mirs, man personīgi atgādina acīmredzamā konstatāciju, ka arī cilvēces intelekts jau sen neglābjami mirst. Bet, protams, katram sava antiutopija, un gan jau septiņdesmito gadu fantastiem būs vien taisnība, ka cilvēka apziņa pastāvēs neatkarīgi no fiziskās čaulas, un viss radošais un domājošais potenciāls pārcelsies uz virtualitāti. Nav tālu līdz domājošai jūrai. Tikmēr tādi paviāni kā es paliks uz šīs grēcīgās zemes, un kurinās šos virtualitātes elles katlus, lai kādreiz domājošai un viedajai virtualitātei uzdotu pašu galveno dzīves jautājumu, uz kuru saņems atbildi - četrdesmit divu. Jā, grozieties kā gribiet, bet troļļi dzīvos virtuālajā pasaulē, nevis fjordos, ar to būs jāsamierinās.

Netvibes

Spriežot pēc apraksta un bildēm, tas ir kaut kas līdzīgs iGoogle. Tādas informatīvas joslas ar laika ziņām, kalendāru, RSS plūsmu u.c. nu ļoti svarīgu informāciju, kurai ir nepārtraukti ir jāseko līdzi. iCal liek domāt, ka ābolistu komūna par šo rīku jau ir informēta, tādējādi tālākās pūles to aprakstīt ir veltas. Ak, jā, daudzas funkcijas ir par maksu, protams.

Yahoo! Pipes

Šis ir kaut kas unikāls. Pavirša iepazīšanās liek domāt, ka šo var lietot pieredzējuši datorlietotāji ar priekšzināšanām kādā nebūt datubāžu modulēšanas rīkā. Kādēļ es vispār šim pievērsu uzmanību? Jo Yahoo! fenomens man vienmēr licies kaut kas īpašs. Tāda deviņdesmito sākuma piegarša.

Feedly

iPhone, iPad, Android, Kindle? Tas ir interesanti. Un viņam ir arī Chrome spraudnis, paplašinājums? Nu, kas nu tak hrōmam tur ir, tās tipa aplikācijas. Un, kas interesanti, var fiksi vēl paspēt piereģistrēties, un ievilkt saturu no mirstošā Google Reader. Tā tīti vizuāli jau it kā smuks. Neesmu arī pagaidām manījis, ka šis kaut kur naudu prasītu.

Flipboard

iPhone, iPad, Android, Kindle Fire, Nook? Šķiet interneta pārlūku šie entuziasti nelieto. Izskatās pēc žurnāla, bet kopumā - Get the App. Uz ko gribās atbildēt - get satisfied yourself.

NewsBlur

Web? Protams, visi Androidi un aifōni arī, bet tur ir web. Vizuāli kaut kas līdzīgs Google Reader, tikai tur nav tikai RSS, bet arī iespēja vienkārši tā pat caurskatīt kaut kādas lapas bez RSS. Savdabīgs veidojums, bet testa versija neizlikās pārāk jestra.

Nu, un protams viss pārējais, ko mums piedāvā interneti. Have fun!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru