otrdiena, 2011. gada 17. maijs

Chrome OS: Chromebook

Sen dzirdēju, nu ieraugu - datoru ar Chrome OS operētājsistēmu. Pareizāk sakot 15. jūnijs būs tā diena, kad pirmos Chromebook no Samsung un Acer varēs iegādāties ASV un vairāku Eiropas valstu iedzīvotāji. Nu, vismaz tie, kas būs paspējuši tos sev rezervēt, jo ažiotāža varētu izrādīties milzīga.
Tātad, kas ir Chrome OS, un ar ko šis dators ir īpašs un izcils? Chrome OS ir pirmā operētājsistēma, kas paredzēta ir datoram kurš praktiski būs bezjēdzīga bez interneta pieslēguma. Kas, patiesībā, arī tagad ir liela daļa parasto datoru, un pilnīgi noteikti lielākā daļa tā saucamo "netbuku", jo internets šobrīd ir pieejams praktiski katram datora īpašniekam, internets ir kļuvis mobils, un arī programmas ļoti bieži tiek darbinātas izmantojot "web", un dati tiek glabāti "mākonī", nevis uz datora. Tas savukārt nozīmē arī to, ka no datora var izmest veselu slāni interfeisu, kas vēsturiski ir uzkrājies, un atstāt tikai iztikas minimumu, lai mēs varētu piekļūt internetam. Loģisks ir jautājums - vai tiešām šāds dators ir pilnīgi bezjēdzīgs gadījumā, ja tev nav pieejams internets? Izrādās, arī par to ir padomāts, un daudzas programmas, kas jau tagad ir iegūstamas Chrome interneta veikalā, tomēr spēs glabāt datus uz datora, un tādējādi strādāt arī bezsaitē. Tādējādi, arī bez interneta būs iespējams spēlēt Angry Birds vai lasīt ziņas.

Pavisam īsā versija tiem, kam iepriekšējā rindkopa šķita nesaprotams vārdu savārstījums - galvenie ieguvumi no Chromebook būs iespēja sākt "sērfot" internetā jau pēc dažām sekundēm, kad jūs būsiet nospieduši datora ieslēgšanas pogu, un gadījumā, ja dators būs salūzis vai pazudis, gluži vienkārši paņemt citu datoru, un turpināt darboties ar to tā, itkā tas ir jūsu vecais dators. Īsti vīri "bekapus" netaisa? Protams! Jo "bekapi" nevienam vairs nav vajadzīgi. Lai par to rūpējās programmu un servisu uzturētāji.



Bet ar to viss vēl nebeidzas. Google jau sen nav tikai meklētājs un GMail. Iniciatīva Gone Google ir ļoti attīstījusies, un daudzi, tai skaitā arī lieli uzņēmumi, jau lieto Google servisus korperatīvi. Līdzīgi ir arī ar vairākām izglītības iestādēm. Un šīs iniciatīvas veiksmes stāsts ir iespēja izvairīties no izmaksām, kas ir saistītas ar programmatūras uzturēšanu, pārceļot daudzas funkcijas "mākonī". Uzņēmumam ir iespēja samazināt gan serveru infrastruktūru, gan izmaksas, kas saistītas ar speciālistu algošanu, kas šīs sistēmas uztur. Pie tam, viss neaprobežojas tikai ar e-pastu, kalendāru un dokumentu glabāšanu "mākonī". Google Apps Marketplace ir iespēja iegādāties programmas arī no citiem ražotājiem, kas var izrādīties noderīgas jūsu biznesa specifisko problēmu risināšanai.

Un tagad saldais ēdiens. Tieši tā pat, kā jūs varat uzticēt Google uzturēt daļu savu serveru un programmu, tieši tā pat jūs varat no Google īrēt datoru, un samazināt izmaksas, kas saistītas ar darbstaciju uzturēšanu. Tas, protams, ar nosacījumu, ka uz lietotāja datora nav nepieciešams uzstādīt kādu specifisku programmu, kuru nevar iegūt Google Apps Marketplace. Jebkādu tehnisku problēmu gadījumā, vienkārši samainiet datoru pret citu, un darbinieks var turpināt strādāt netērējot laiku darbiem, kas saistīti ar jaunas darba stacijas pielāgošanu savām vajadzībām. Un tas viss tiek solīts par nieka 29 USD mēnesī par vienu lietotāju. Izglītības iestādēm šī summa ir vēl mazāka. Tā ir ne tikai smieklīga maksa, bet arī plānotas fiksētas izmaksas.

Ok, tas viss, protams, izklausījās pēc reklāmas. Bet tas, ko es gribēju akcentēt, ir fakts, kā ir mainījusies datoru pasaule, vai vismaz tuvākajā laikā pavisam noteikti mainīsies, kopš Microsoft Windows 95 laikiem. Un izmaiņas ir kardinālas ne tikai mājas lietotājiem, bet arī biznesam. Līdzīgi kā ir ar mobilajiem telefoniem, kas sen vairs nav ierīce, ar kuras palīdzību var piezvanīt vai nosūtīt SMS.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru