otrdiena, 2011. gada 15. februāris

Chrome: meklēšanas rezultātu bloķēšana

Google ir ķērusies klāt interneta resursu satura kvalitātes jautājumam, kas, protams, nav viegls uzdevums. Par cik Google nav tāda maza rūķīša, kas izlasīs visus internetus, tādēļ Google ir nolēmusi sākt uzkrāt statistiku, un mēģinās padarīt mūs par šiem rūķīšiem. Ieguvums būs tāds, ka Google meklētājs neatgriezīs sliktus rezultātus tikai tādēļ, ka kāds ir salicis "pareizus" atslēgas vārdus.

Tad nu lūk, pirmais solis šinī virzienā  ir pārlūka Chrome paplašinājums, kas ļauj bloķēt atsevišķas lapas, un neiekļaut tās meklēšanas rezultātos. Ja tev šķiet, ka kāds interneta resurss ir nevērtīgs, un tev nav jēga to apmeklēt, lai arī ko tu meklētu, tu šo resursu vari nobloķēt, Google meklēšanas rezultātu lapā spiežot "block" pie attiecīgā rezultāta. Vispirms, šis rezultāts pazudīs no rezultātu saraksta, kas nav neatgriezeniski. Taču arī Google šinī gadījumā var pievērst uzmanību šādai lapai, un izanalizēt situāciju, kādēļ kāds ir bloķējis konkrēto lapu, un izdarīt tālejošus secinājumus.


Ja uz tevis ievadītajiem atslēgvārdiem atsaucas kāda no bloķētajām lapām, meklēšanas lapas apakšā būs paziņojums par bloķētajām lapām, un spiežot "show" tev būs iespēja parādīt visus rezultātus, tādējādi bloķētie rezultāti tiks attēloti ar sarkanu. Šinī gadījumā būs iespēja lapas arī atbloķēt tur pat meklēšanas lapā, ja nu tā tomēr izrādījusies vērtīga kaut kādā gadījumā.



Bloķēto lapu sarakstu, protams, var koriģēt arī pašā Chrome, nospiežot uz paplašinājuma ikonas.



No sausas teorijas pārejam pie prakses. Tātad, es vispirms uzstādu Chrome paplašinājumu. Tad meklētājā ierakstu vārdu "alus", kā rezultātā man tiek uzskaitītas vairākas alus darītavas, un ne tikai. Tad es nolemju, ka diezin vai mani varētu interesēt Cēsu, Aldara, Lāčplēša alus darītavu lapas, tādēļ es tās nobloķēju. Īpaši interesants šķiet tas, ka Lāčplēša darītava ir tikusi pie domeina alus.lv, bet tas ir cits stāsts.Tagad mēģinām apskatīties, ko par Pumpura eposa varoni saka Google, tādēļ ievadam meklētājā vārdu "Lāčplēsis". Kāds pārsteigums, taču alus darītava šinī sarakstā neparādās, tik vien kā atzīmīte, ka daži rezultāti ir izņemti dēļ jūsu personīgā bloķēto lapu filtra.

Piemērā minētais pielietojums šai bloķēšanas funkcijai varbūt nav gluži tāds, kā Google to bija iedomājusies, taču tā nu tas strādā. Kādam galīgi neinteresē, ko cilvēki par dažādām lietām raksta Twitter, citam darbā nav pieejams draugiem.lv - pielietojumu šai funkcijai katrs var izdomāt savu. Taču Google cer šādi cīnīties ar lapām, kurām nav nekāda unikāla sakara, tikai atslēgvārdi, reklāmas un citas internetā nevēlamas un nepatīkamas lietas.

1 komentārs:

  1. Labs. Personīgo filtru iespēja rullē. Apnicis jau, kaut ko meklējot, rakstīt n vārdus -šādi-

    AtbildētDzēst