ceturtdiena, 2010. gada 7. janvāris

Chrome paplašinājumi un grāmatzīmes

Paplašinājumi

Sākot ar Chrome 4.0 beta versiju, pārlūkam ir parādījušās divas, manuprāt, ļoti svarīgas lietas. Pirmā ir Chrome paplašinājumi. Atšķirībā, piemēram, no Firefox, tie ir ļoti vienkārši, un tādēļ man viņi īpaši patīk. Aprakstīšu dažas, kuras man pašam šķiet lietošanas vērtas.

Google Tasks

Pirmkārt ļoti noderīgi ir paplašinājumi Google servisiem – e-pastam, kalendāram, Wave u.c. Praktiski nekādu uzstādījumu, ļoti minimāla taču saprotama informācija. Īpaši interesants man likās paplašinājums priekš Google Tasks, jo uzdevumi ir pieejami gan no e-pasta, gan kalendāra (ne latviešu valodā), taču nav pārāk ērti izmantojami. Šis paplašinājums ļauj tam piekļūt mazliet ērtāk, taču neliedz piekļūt tiem arī tradicionālā veidā. Vienkārši atveras papildus lodziņš, kurā ir saraksts ar uzdevumiem.

RSS Subscription Extension

Atsevišķs paplašinājums ir izveidots, lai varētu abonēt RSS satura lapas, kas citiem pārlūkiem ir iebūvēts pārlūka funkcionalitātē. Chrome tas ir jāuzstāda atsevišķi.

Chromed Bird

Tāpat ir vesela kategorija ar paplašinājumiem priekš citiem populāriem servisiem, kā Twitter, FaceBook, MySpace u.c. Īpaši man ir iepaticies Chromed Bird, kas ir domāts Twitter. Visi ieraksti ir redzami atsevišķā sarakstā, kas parādās iznirstošā logā. Nav nepieciešams apmeklēt Twitter lapu. Tai pat lapā ir iespējas rakstīt tvītus, kā arī saīsināt saites. Paplašinājums, protams, ziņo par jauniem tvītiem tavā sarakstā.

Grāmatzīmes

Neskatoties uz to, ka Google ir izstrādājis Google Bookmarks, šim servisam nav nekāda sakara ar grāmatzīmēm, ko var redzēt pārlūka rīkjoslā. Taču neskatoties uz to, ir iespējams ieslēgt pārlūka grāmatzīmju sinhronizāciju. Piemēram, gan mājās, gan darbā izmantojot Chrome var norādīt kontu ar kuru tiks sinhronizētas grāmatzīmes. No šī brīža uz abiem šiem datoriem pārlūkā būs redzamas vienas un tās pašas grāmatzīmes. Visas izmaiņas, kas veiktas vienā datorā, automātiski nonāks arī otrā datorā. Grāmatzīmju sinhronizācijai tiek izmantots Google Docs, kur arī var redzēt šīs grāmatzīmes. Tas ir tādēļ, ka Google Bookmarks nav paredzētas grāmatzīmju mapes, ko ir iespējams pievienot pārlūkam, tādēļ Google ir nolēmis tās glabāt dokumentos, jo tur ir iespēja dokumentus kārtot mapēs.

1 komentārs: